Besöksträdgårdar - Här är några favoriter

Det finns många fina besöksträdgårdar som slår upp portarna för allmänheten under sommaren, så packa picknickkorgen och ta en tur med bilen/bussen en vacker dag och hämta idéer och inspiration till era egna trädgårdar. Här är några stycken trädgårdar som jag har besökt den senaste tiden.

Den Engelska Trädgården, 5 juni 2016

Den engelska trädgården på Svabesholm, Stenshuvud är en ny besöksträdgård som öppnade 2015. Den innehåller bland annat: allmogeträdgård, rosenträdgård, dubbla perennrabatter, woodland, damm och köksträdgård. Mycket romantisk och charmig som bara kommer bli bättre med tiden. Kommer helt klart att återvända och förhoppningsvis pricka in blomningen av rosorna bättre;-)

Den Engelska Trädgården, 18 augusti 2017

En gråmulen dag gjorde jag ett återbesök i Den engelska trädgården och det hade hänt en hel del på drygt ett år. Växterna har satt fart och vuxit ihop rejält och det var härliga sensommar färger i rabatterna (ni ser skillnaden på bilderna). En superfin trädgård som jag kommer att följa utvecklingen på! 

Kiviks Hotell Konferens och Spa

Kiviks Hotell ligger på Moriabacken i Kivik. Oj, oj, oj, vilken medelhavskänsla man fick där. Den är i italiensk nyrenässansstil och är ritad av landskapsarkitekten Tommy Nordström. Första gången jag var där (5/6-2016), så hade inte pionerna slagit ut ännu, men knopparna var stora som pingisbollar. Några veckor senare (19/6-2016) så var det ett vitt hav av blommande pioner. Trädgården innehåller en lång pergola med blåregn och klätterhortensia, vattentrappa med lejonfontän, skulpturer, 300 rosor och en hundraårig hängbok. Här skulle man lätt kunna övernatta med fönstret öppet mot trädgården!

Läs mer på: www.kivikshotell.se

Haven Österlen

Haven Österlen i Gärsnäs ser inte mycket ut för världen från vägen, men det blir en riktig wow-effekt när man kommer innanför portarna. Det är en visningsträdgård på ca 5000 kvm med många skiftande rum med bland annat damm och två olika typer av orangerier. Helt klart värt ett besök om man har vägarna förbi!

Läs mer på: www.havenösterlen.se

Katrinetorp Landeri, Malmö

Katrinetorp Landeri i utkanten av Malmö är en av landets bäst bevarade empireanläggningar, med trädgårdar och tillhörande engelsk landskapspark. Den stora trädgårdsanläggningen har formen av symmetrisk parterrträdgård och är uppbyggd på fransk vis, med fyra rektangulära kvarter avgränsade av gångar, samt en oval, centralt placerad damm. Intill trädgården finns en park i engelsk landskapsstil, d.vs medvetet oregelbunden och vildvuxen. Engelska parken består mest av friväxande lövträd, vattendrag och promenadstigar. Här finns även två välvda "japanska" broar, ett antikinspirerat lusthus och en paviljong i orientalisk stil. En kulturskatt och en oas i staden, ett måste att besöka om man är trädgårdsintresserad och är i Malmö.

Orto Botanico di Padova, italien

Under semestern i Italien 2016 passade vi på att besöka världens äldsta akademiska botaniska trädgård som ännu finns på dess ursprungliga plats, Orto Botanica di Padova (skapad 1545). 


Sedan 1997 finns den med på Unescos världsarvslista. Visionen är att samla in så många medicinska växter, både inhemska och exotiska, som möjligt för utbildning och forskning. När vi var där så var det 40 grader hett, så man stod inte allt för länge i solen. Det fanns mycket att titta på och det var bra skyltat med växtnamn.


Läs mer på: www.ortobotanicopd.it

Botaniska Trädgården i Ravenna

En liten botanisk trädgård mitt i centrala Ravenna. Den fina blomman är kapris och frukten till höger är granatäpple.

Botaniska Trädgården i Bologna

Vid universitetet i Bologna ligger den botaniska trädgården.